english

GANEŠ PROTIV TREĆEG REICHA

redatelj: Bruce Gladwin

BACK TO BACK THEATRE, Geelong. Australija

Predstava traje 1 sat i 40 minuta.

Predstava Ganeš protiv Trećeg Reicha impresivna je, ganutljiva, šarmantna, ispunjena neodređenom ranjivošću i tajnovitošću. U predstavi bog Ganeš s prepoznatljivom slonovskom glavom putuje nacističkom Njemačkom tražeći da mu se vrati svastika, amblem Hitlerova fašizma, koji se prvobitno javio upravo u hinduističkoj tradiciji. Inače, bog Ganeš je vrlo popularan u hinduizmu, njega se moli za uspjeh u poslu, a zaštitnik je obrazovanja, znanja i mudrosti, te lijepih umjetnosti, bog koji uklanja zapreke, bog kućne harmonije. Ganeš 1940. godine odlazi u srce fašizma i na tom putu sreće galeriju likova – Hitlera, Dr. Mengelea, posjećuje koncentracijski logor...

U predstavi Ganeš protiv Trećeg Reicha propitkuje se kroz osobnu priču izvođača etičnost kulturnog prisvajanja jednog benignog drevnog simbola. Ova scenski dopadljiva predstava, isprepleće sudbinu lika i glumca koji mora pronaći način u pronalaženju rješavanja prepreka u vlastitu životu braneći svoju predstavu i njezine sudionike protiv svijeta koji ga okružuje. Predstava preispituje tko ima pravo pričati priču i tko ima pravo biti povrijeđen. Ona istražuje i umjetničku mogućnost stvaranja i razaranja svijeta, ljudske mogućnosti i nadu.

Predstava „Ganeš protiv Trećeg Reicha“ dobila je Nagradu The Age Critics’ 2011. za najbolju novu predstavu na Festivalu Melbourne, te iste godine tri nagrade „Australian Green Room Awards“ za najboljeg redatelja, najbolju produkciju i najbolji ansambl, te 2012. Nagradu Helpmann za najbolju predstavu.

KAZALIŠTE BACK TO BACK (BACK TO BACK THEATRE)

Kazalište Back to Back utemeljeno je 1987. godine u Geelongu u Australiji kako bi stvarali predstave s ljudima s posebnim potrebama. Ovo je kazalište već dugo jedno od vodećih teatara koji se bave moralnim, filozofskim i političkim pitanjima o vrijednosti pojedinačnih života. Back to Back ima stalni peteročlani glumački ansambl koji postavljaju drugačije, strastvene predstave suprostavljajući se društvenim predrasudama. U ansamblu su i glumci s intelektualnim poteškoćama koji su u kulturi opsjednutoj savršenstvom i „kirurškom“ ljepotom – pravi autsajderi. No marginalna društvena pozicija omogućava im jedinstven i subverzivan pogled na svijet. Priče kojima se bave istražuju „hladnu i tamnu stranu“ našeg vremena u širokom rasponu od seksualnosti osoba s invaliditetom, umjetne inteligencije, genetičkog skeniranja, neostvarenih želja, neizbježnosti smrti te što opsjednutost ekonomijom i utilitarizmom znači ljudima koji se ne uklapaju u postojeće norme. Bruce Gladwin kao umjetnički ravnatelj Kazališta Back to Back njeguje osebujni umjetnički glas, postavljajući svoj ansambl u središte društvenog i kulturnog dijaloga. Procesom istraživanja, improvizacije, suradnje ansambla i gostujućih umjetnika, Back to Back stvara predstave za publiku diljem svijeta. S vremenom su razvili reputaciju kazališta jedinstvene sposobnosti da problemima našeg vremena prilaze s posebnim autsajderskim fokusom. Godine 2013. Back to Back premijerno je izvelo predstavu „Sper discont“ nastalu u koprodukciji sa Sydneyskom kazališnom skupinom te Kazalištem Malthouse. Njihove najvažnije predstave su: „Meko“ (2002), „Mali metalni objekti““ (2005), „Food court“ (2008) i „Ganeš protiv Trećeg Reicha“ (2011) koje su sve premijerno izvedene i dobile izvrsne kritike na Melbourne Festivalu. Na turnejama Kazalište Back to Back nastupilo je u 69 gradova svijeta. Smješteni u gradu Geelongu, ovo kazalište je sada jedno od globalno najprepoznatljivijih i najcjenjenijih australskih suvremenih kazališnih kompanija.