BLOCKBUSTER

Collectif Mensuel, Liège, Belgija

Tekst
Nicolas Ancion – Collectif Mensuel
Koncept i režija
Collectif Mensuel
Izvođači
Sandrine Bergot, Quentin Halloy, Baptiste Isaia, Philippe Lecrenier, Renaud Riga
Video i montaža
Juliette Achard 
Asistentica
Edith Bertholet
Scenografkinja
Claudine Maus
Oblikovatelj svjetla i tehnička podrška
Manu Deck 
Oblikovatelj zvuka
Matthew Higuet
Mix zvuk
Johann Spitz
Vokalna pedagoginja
Céline Bernard 
Video režija
Lionel Malherbe
Fotograf
Dominique Houcmant/ Goldo
Administracija
Adrien De Rudder
Produkcija
Collectif Mensuel | Prod. : Cie Pi 3,1415
Koprodukcija
Théâtre de Liège, Théâtre National Wallonie-Bruxelles uz potporu la Fédération Wallonie-Bruxelles/Service Théâtre i uz suradnju Arsenic2

Trajanje predstave: 80 minuta

O predstavi

Kolažni pristup uključuje spajanje različitih fotografija, zvukova i sekvenca iz različitih izvora kako bi se stvorilo potpuno novo djelo. To je okvir koji su sebi u ovoj produkciji zadali autor Nicolas Ancion i njegovi suradnici iz Kolektiva Mensuel. Na sceni je pet glumaca – glazbenika i dizajnera zvuka koji se kreću po pozornici ispunjenoj namještajem, svjetiljkama i instrumentima.

Nakon poznatog krika lava iz MGM-a, u pozadini se na velikome ekranu prikazuje serija od 1400 kadrova iz više od 150 hollywoodskih hitova. Iako se publika neće sjetiti baš svakoga film, zasigurno će prepoznati glumce: Juliju Roberts, Seana Penna, Toma Cruisa, Brada Pitta, Sylvestera Stallonea... Upotreba takve kolažne tehnike idu ruku pod ruku s tehnikom aproprijacije, pri čemu glazbena podloga nastaje u reinterpretaciji na pozornici: zvučni efekti, glazba i sinkronizacija izvode se uživo. I tako ta zabavna, inspirirajuća vježba upućuje na mehanizme američkog imperijalizma i neobuzdana neoliberalizma.

Svi su sastojci dobrog blockbustera objedinjeni u ovome lukavom mashupu: manihejski junaci, potjere i spektakularne eksplozije. Collectif Mensuel spretno uživo sinkronizira glasove, priručno proizvedene zvučne efekte i živu glazbu. Blockbuster je priča o nasilju vladajuće klase protiv naroda, u kojoj je humor zamišljen kao oruđe oslobađanja!

“Vodi se klasni rat, neosporno, ali moja klasa, klasa bogatih je ta koja je povela taj rat, i mi pobjeđujemo.”
Warren Buffet, drugi najbogatiji čovjek na svijetu.

Collectif Mensuel

Od osnutka Collectif Mensuel prije svega se bavi kazalištem smisla, s uvjerenjem da je poziv naše umjetničke discipline u kazalište prevesti teme svojstvene našemu vremenu, propitivati društvenu odgovornost javnoga govora, a posebice funkciju kazališta kao javne službe. U svakoj predstavi naša skupina nastoji pobuditi pozornost na ono što definira naš svijet, koristeći se snagom ovoga što jesmo - kazališni muškarci i žene uključeni u vremenske, društvene i geopolitičke stvarnosti. Čvrsto vjerujemo da je kazalište i dalje jedno od najučinkovitijih i najdomišljatijih načina da se shvate složena pitanja i iznesu pred velik broj ljudi, počevši od nas samih.